Aktuálne poznatky delegácie SOŠV z návštevy olympijského Tokia

titulka

Aktuálne poznatky delegácie SOŠV z návštevy olympijského Tokia: prípravy OH idú podľa plánu, slovenské tiež, ale komplikuje sa kvalifikačný proces.

Vo štvrtok 12. marca,sa z dejiska olympijských hier vrátila delegácia Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV). Prezident SOŠV Anton Siekel, generálny sekretár SOŠV Jozef Liba, riaditelia troch oddelení a ďalšie pracovníčky SOŠV boli v Tokiu od pondelka na poslednej väčšej inšpekčnej ceste. 

Hoci šírenie koronavírusu COVID 19 straší celý svet a na tradičnom ceremoniáli v Olympii z tohto dôvodu chýbali diváci z radov verejnosti, prípravy olympijských hier bežia podľa plánu. Posledné z nových športovísk pre OH 2020 slávnostne otvorili začiatkom marca.

Do začiatku olympijských hier zostávajú ešte viac než štyri mesiace, čo je príliš dlhý čas, aby sa dalo odhadnúť, čo sa dovtedy bude diať. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) aj organizačný výbor OH v Tokiu zatiaľ potvrdzujú, že všetko sa chystá podľa plánu a odmietajú akékoľvek úvahy o zrušení, prípadne odložení hier, ktoré sú plánované v termíne od 24. júla do 9. augusta 2020.

Vážnou témou je však kvalifikačný proces na OH, ktorý je poznačený prísnymi bezpečnostnými opatreniami a rušením viacerých súťaží. „V dôsledku koronavírusu kvalifikačný proces už nebude taký spravodlivý, ako by mal byť. Menili sa jeho podmienky a športovci, ktorí predpokladali, že dostanú šancu na plnenie kvalifikačných kritérií, ju už nemajú,“ priznáva prezident SOŠV.

V Tokiu necítiť paniku kvôli koronavírusu, ľudia sa správajú zodpovedne. Pribudlo meranie teploty ľudí na letiskách pri príletoch aj odletoch. Badateľný bol aj menší počet ľudí na uliciach, než v minulosti. Rúšky na tvárach na uliciach nosí približne polovica ľudí, ale v metre, kde je veľká koncentrácia ľudí, takmer každý.
„Japonci berú situáciu okolo koronavírusu veľmi zodpovedne, vážne, seriózne, ale bez paniky. Ak majú odporučené byť doma, sú doma. Ak majú odporučené nechodiť do reštaurácií, obmedzujú ich návštevy. Mestá však ďalej žijú svojím životom. Japonci neriešia tieto situácie tak tragicky a dramaticky, ako to môže niekedy vyzerať v iných krajinách. Ich prístup by som odporúčal aj ja Slovensku. Berme opatrenia vážne a zodpovedne, lebo pomáhajú všetkým. Nepreháňajme to však s vykupovaním obchodov a s robením zásob na dva mesiace,“ konštatoval po prílete z Tokia Anton Siekel.

Zdroj: SOŠV