FISA je pripravená vyhodnotiť všetky dopady odkladu hier.

titulka

MS_juniori_tokioFISA je pripravená vyhodnotiť všetky dopady odkladu hier.


Svetová veslárska federácia, výkonný výbor FISA, sa stretli na telekonferencii v stredu 25. marca 2020. Stretnutie bolo súčasťou aktuálne prebiehajúcich diskusií spôsobené celosvetovou svetovou situáciou okolo vírusu Covid-19.
FISA podporuje rozhodnutie odložiť olympijské a paralympijské hry Tokio 2020 do leta 2021.
Odloženie olympijských a paralympijských hier v Tokiu 2020 oznámila v utorok vláda Japonska, mesto Tokio a Medzinárodný olympijský výbor (MOV).

Dopad tohto rozhodnutia je obrovský. Rieši sa celý rad otázok, hlavne otázka možností ďalších termínov kvalifikácie na olympijské a paralympijské hry v roku 2021.
Predseda MOV, Thomas Bach, naplánoval videokonferenčný hovor s medzinárodnými športovými federáciami (vrátane FISA) vo štvrtok 26. marca 2020 o 17:00 hod. SEČ, aby poskytol viac informácií.

Ako je na tom veslárska sezóna 2020?
Tento rok bol dramaticky zasiahnutý vírusom Covid-19. Všetky svetové veslárske podujatia naplánované na apríl a máj boli zrušené. Teraz, keď v roku 2020 nebude olympiáda, sa rozhoduje čo bude v mesiacoch jún, júl, august a september, ako sa vyvinie situácia.
Deadline pre rozhodnutia je o dva mesiace. Avšak pri súčasnom stave nie je jasné, ako budú ovplyvnené medzinárodné podujatia (regaty,majstrovstá, preteky). Diskusia na túto tému bola odložená na piatok večer. Hlavná úloha je v nastavení správneho balansu, aby sa predišlo nepotrebným výdavkom, ktoré by mohli vzbiknúť na základe rýchlych a neuvážených rozhodnutí. Ak by boli rozhodnutia rýchle a neuvážené, v prípade že by sa Covid-19 dostal pod kontrolu, prišli by tak veslári o možnosť účasti na pretekoch počas leta 2020.
Do úvahy sa berú aj medzinárodné seniorské podujatia, či sa budú konať v auguste alebo septembri. 

Stav sezóny 2021
Veslárska sezóna 2021 sa bude musieť nastaviť ihneď, ako bude oznámený nový dátum olympijských a paralympijských hier. FISA začala zostavovať zoznam všetkých súvisiacich otázok, ktoré bude potrebné riešiť po oznámení nového termínu. V tomto procese je rozhodujúce, koľko času pred olympiádou bude k dispozícii na novú prípravu vo veslárskej sezóne.
V prípade olympijskej a paralympijskej kvalifikácie bude potrebné nájsť riešenie pre zostávajúce kvalifikačné kvóty a vytvoriť tak pretekárske príležitosti.
Treba brať do úvahy aj fakt, že pre transport vybavenia z Európy do Japonska je potrebných sedem týždňov a že akékoľvek konečné kvalifikačné možnosti sa musia uskutočniť sedem týždňov pred otvorením olympijskej dediny.
Ďalšie otázky, ktoré súvisia s dátumami, sú majstrovstvá sveta v 2021 naplánované na koniec septembra v čínskej Šanghaji. 

Financie FISA
Otrasy na finančných trhoch spôsobili dočasné znehodnotenie finančných rezerv agentúry FISA. Ďalšou neistotou je načasovanie finančného príspevku televíznych práv olympijských hier na medzinárodné federácie, ako je FISA. To sa zvyčajne uskutoční v novembri / decembri olympijského roka. Ak by sa to oneskorilo, FISA by musela pracovať v roku 2021 s rezervami. Dopad sa dôkladne monitoruje, aby FISA mohla naďalej poskytovať služby členským federáciám a udržiavať normálne operácie.

Zdroj: FISA