Be safe be good!

titulka

Be safe be good!

Radi sa s Vami podelíme o zaujímavý a inšpirujúci článok od Michala Uličného. 

Korona asi ovplyvnila život každého z nás, či už si businessman, zamestnanec alebo profesionálny športovec. Ja nie som ani jedno z toho. Neviem, či ma pandémia ovplyvnila v zlom alebo v dobrom. Na jednej strane som mal dobre rozbehnutý gym, kde ľudia chodili radi, mal som a mám triatlonový team, kde to bolo celé nastavené tak, že členovia teamu budú na jar silnejší ako pred rokom. Waw, všetko super. No na druhej strane som mal toho toľko, že som spával 5 hodín denne, nemal som čas na seba, na nikoho a najhoršie na tom bolo, že som v podstate ani nevidel svetlo na konci tunela, kedy tento zhon skončí. No prišlo to. Nečakane, ale o to rýchlejšie. Dnes je gym zatvorený, v teame padajú otázky na čo vlastne trénujeme, veď je po sezóne. A táto veta ma dosť zarazila a vlastne aj donútila rozmýšľať, ako ľudia berú triatlon. Či je momentálne v móde zbierať finisherské medaily, ktoré dávajú každému, alebo je to skôr o tom, že chceme pestovať disciplínu, stále na sebe pracovať, hrať sa s organizmom, skúšať na ňom čo mu sedí a čo nie, a posúvať svoje limity, či už je to v bežnom tréningu alebo na dnes už vzácnom preteku, ktorý by podľa slov skúsenejších borcov mal byť len čerešničkou na torte po všetkom tom tréningu, kde sa darilo aj nedarilo.

Nechcem nikoho súdiť za takéto rozmýšľanie, ale naopak skôr ukázať, že aj tá Korona má v živote bežného hobby športovca pozitíva. Možno práve toto obdobie nám poskytuje čas na veci, ktoré sme v športe v bežnom živote zanedbávali. Tu je zopár z nich:

Zapracujte na technike.

V behu alebo aj samotnom triatlone veľa ľudí rieši len intenzitu alebo objem. Teraz je práve čas dať si tréning, kde riešiš len samotný pohyb, kde sa môžeš napríklad nakamerovať a urobiť si analýzu svojho pohyby. Práve teraz vieš zaradiť do svojho tréningového plánu rôzne drilli a špecifické tréningy. Boli by ste prekvapení, o koľko minút sa viete zlepšiť na polmaratóne, keď vyladíte pohyb na lepšiu úroveň.


Flexibilita

-súvisí trošku aj s bodom číslo 1. Ak bude sval viac zrelaxovaný, tak aj ty budeš silnejší a odolnejší. Dnes máme väčšinu dňa sedieť doma a neohrozovať dôchodcov v Lidli. Kedy, keď nie teraz, je čas si dať 20 minút ráno a večer krátky stretching a zlepšiť si tak elasticitu svalov.


Meditácia

Ak ste nevedeli, tak šport je forma stresu. Každý pohyb, kde tvoje Bpm ide hore je pre tvoj organizmus stres. Teraz do toho príde ešte strach o prácu, alebo že ti znížia plat, nezaplatíš nájom a všetko to, čo dnes od rána do večera počúvame v televízii. Tak ako telo pre svoj výkon potrebuje výživu, tak aj tvoje vnútro potrebuje potravu. O tom tá meditácia je. Dáva tvojej hlave potrebný kľud a „potravu“ tvojej duši.


Bránicové dýchanie

To troška súvisí s meditáciou. Nie som žiaden meditačný guru, ale každá meditácia začína dýchacími cvičeniami. Ak budeš mať plytké dýchanie (95% ho bohužiaľ má), tak ťažko posunieš svoje VO2 max na vyšší level. Ak chceš isť v pretekoch do maxima, tak tvoje dýchacie svaly musia byť na to pripravené. Ťažko do seba dostaneš viac kyslíku, keď tvoje svaly medzi rebrami sú v podstate nefunkčné.


Experimentuj s výživou

Teraz je čas skúšať v tréningu, či ti sedí to ako sa stravuješ. Ak rozmýšľaš, že budeš glutenfree, vegán a podobné, tak teraz vieš zistiť čo ovplyvňuje tvoj výkon. Čo ho robí lepším alebo naopak horším.


Zbav sa zranení

Teraz je čas riešiť zranenia. Máš čas na kompenzačné cvičenia, ktoré nájdeš aj napríklad na soc. sieťach mojej Coreby. Ak si dáš teraz týždeň pauzu od športu, kde pociťuješ to zranenie, tak sa v podstate nič nestane. Preteky zatiaľ nie sú a ty máš šancu byť lepším a zdravším zároveň.


Simuluj preteky

Ak ti pretekanie chýba a potrebuješ dostať impulz resp. odpoveď ako si na tom, tak skús simulácie pretekov. Je to skvelý spôsob ako dať telu impulz a zároveň rozbiť tréningový stereotyp.  V triatlone je každý týždeň organizovaný takýto pretek organizáciou IRONMAN. Raz je to na dlhších vzdialenostiach, raz kratších. Určite si vieš vybrať. Ja som to osobne skúšal s klientmi a musím povedať, že to dalo tréningu nový rozmer.


Zameraj sa na svoje slabé stránky

Obdobie bez pretekov je teraz o čosi dlhšie. Máš veľkú príležitosť urobiť so svojich slabých stránok silnejšie a tak dosiahnuť nový level výkonnosti. Máš problém s rýchlosťou alebo kopcami, alebo máš problém udržať konštantné tempo dlhšiu dobu? Teraz je tá správna doba sa na to zamerať.


Vzdelávaj sa

Šport je veda a dosiahnuť lepšie výsledky už dávno nie je iba o tom, že budeš trénovať čo sa ti zachce. Skús vojsť do problematiky aký tréning na teba ako vplýva, skús sa pozrieť po tréningu na jeho analýzu o niečo hlbšie ako len na tempo, čas, bpm a možno watty. Každý tréning je v podstate príbeh športovca a ty pomocou dát z tvojho sportestra vieš ten príbeh ovplyvniť.


Neopúštaj sa.…

Tak ako som napísal na úvod, že nie sú preteky, tak sa nemusí trénovať, je proste blbosť a napadne to len človeka, ktorý nepochopil podstatu športu. Je tu čas, kedy vieš svoj výkon posunúť na vyšší level, je tu čas kedy sa vieš viac nad tým všetkým zamyslieť a v neposlednom rade je tu čas, kedy by si si mal uvedomiť, že dobre vedený tréning ťa robí v prvom rade zdravým a to je podstatne dôležitejšie ako riešiť či zabehneš maratón za 3:30 alebo pod tri hodiny.
Be good be safe!

P.S. Keď sa už preteky spustia, tak skúsme podporiť tie domáce. Ako to robíme teraz, že si kupujeme virtuálne kávičky, virtuálne tréningy, aby obľúbené podniky prežili. Podujatia u nás doma sa dostanú do veľkej konkurencie s tými svetovými. Ak by sa to fakt malo všetko v septembri spustiť, tak bude každý víkend 500 možností ísť niekam do sveta pretekať. Bolo by pekné ostať doma a podporiť domáce eventy. Veď aj bez Korony máme na Slovensku len jeden dlhý triatlon alebo 2 väčšie bežecké podujatia. Budú to mať veľmi ťažké naplniť ciele s počtom štartujúcich s konkurenciou zo sveta.

Zdroj: Michal Uličný