Pýtame sa našich najlepších veslárov III.

titulka

Prinášame sériu zaujímavých rozhovorov s našimi najlepšími veslármi. Už sme sa rozprávali s Petrom Zelinkom a na naše zvedavé otázky nám odpovedal aj ďaľší člen posádky reprezentačného dvojskifu Marek Režnák. Dnes nám odpovedal reprezentačný tréner Martin Verdonič. 

  • Čo Vás priviedlo k veslovaniu a ako ste sa o ňom dozvedeli?

Raz na prechádzke popri Dunaji som zazrel veslárov na vode, veľmi sa mi to zapáčilo a na druhý deň som sa bol prihlásiť do lodenice, kde som dodnes.

  • Vieme o Vás, že ste boli aj v reprezentácii, čo rozhodlo o tom stať sa trénerom po skončení veslárskej kariéry?

Bola to bohužiaľ nedobrá skutočnosť - zistil som, že ja s mojimi rovesníkmi sme najmladší v klube a to sme mali 25 rokov. Tak sme sa dohodli vtedy s novým predsedom Jarom Filipom, že je načase s tým niečo urobiť a začal som trénovať mládež.

  • Čo prežívate viac, keď ste súťažili alebo teraz z pozície trénera?

Ako pretekár som mal všetko vo svojich rukách a po štarte väčšinou už človek nerozmýšľa nad ničím, jednoducho ide. Ale ako tréner, keď sa  povie „Vpred“, už s tým nemôžem nič urobiť a vždy musím pretek sledovať, či je zlý alebo dobrý. Takže určite prežívam viac preteky ako tréner.

  • Ktorý športový výsledok svojich zverencov považuješ doposiaľ za najlepší a prečo?

Bolo veľa pekných závodov, ktoré by stáli za zmienku a nemusia to byť vždy tie z vrcholných podujatí. Ale je to určite druhé miesto ľahkého dvojskifu Štiffel Zelinka na ME U23 v Polskej Kruswici. Keď sa vaši zverenci postavia medzi tých najlepších na hocijakých pretekoch, je to dobrý pocit, ale keď je to na vrcholných súťažiach, je to o to lepšie.

  • Akú radu by ste dali mladým veslárom?

Ak máte tento šport radi a páči sa vám, nečakajte úspech hneď, buďte trpezliví a pracovití, počúvajte svojich trénerov a nezabudnite poriadne makať.

  • Ako ste reagovali na odloženie OH a aké zmeny v príprave to pre vašich zverencov prinieslo?

Na jednej strane to prinieslo dlhší čas na prípravu, ale na druhej strane neistotu, čo bude. Zmena v príprave bola hlavne po psychickej stránke drastická, boli sme pripravení podať ten najlepší výkon na konci apríla, ale museli sme sa upokojiť a uvedomiť si, že máme čas  a pokračovať ako keby v zimnej príprave.

  • Ako ste spolupracovali so športovcami počas uzatvorenia športovísk?​​​​​​​

Ako sa dalo - telefonicky a cez rôzne aplikácie. S dvojskifom sme ako rodina, takže tam veľké obmedzenia neboli, akurát sme sa toľko nestretávali.

  • Ako hodnotíte minuloročnú sezónu, v čom bola iná ako predošlé?​​​​​​​

Bola to prvá profi sezóna pre 2xLM. Zúčastnili sme sa svetových pohárov ME a MS, veľa nám to povedalo o našej výkonnosti a hlavne psychike.

  • Minuloročné MS vašim zverencom nedopadli asi podľa vašich očakávaní, aké ponaučenie ste si zobrali z toho a na čom chcete s chlapcami popracovať?​​​​​​​

Minuloročné MS boli veľmi trpké, ako aj pre chalanov, lebo si to nezaslúžili, tak aj pre mňa na brehu. Ale naznačilo nám to, že to takto asi dlhodobo nepôjde a musíme niečo zmeniť. Chyby sú nato, aby sme sa z nich vedeli poučiť. Ja dúfam, že sa nám to podarilo a dnes je tu úplne iná posádka ako v minulom roku. Do tejto sezóny sme išli s tým, že musíme popracovať na všetkom: výkonnosti, psychike, technike, výžive, regenerácii atď., jednoducho musíme sa zlepšiť, lebo budeme priemerná posádka a to nechceme.

  • Čo sa zmenilo po vynútenej prestávke (Covid 19) a ako ste spokojný s prípravou reprezentačnej posádky ?

Museli sme úplne prerobiť náš tréningový plán a jeho periodizáciu. Dá sa povedať, že sme trochu pribrzdili a vrátili sa o pár mesiacov dozadu do zimnej prípravy, keďže náš tohtoročný cieľ by mal byť až na začiatku októbra. S prípravou 2xLM som spokojný, chalani sú neskutočne pracovitý a uvedomujú si všetky aspekty toho, čo robíme a kam to smeruje. Aj všetky testovania, ktoré robíme naznačujú, že výkonnosť išla hore. Ale konkurencia nespí, takže uvidíme pri porovnaní s tými najlepšími.

  • Vieme, že asi vrcholom tejto sezóny bude len ME v Poznani, s akým cieľom pôjdete do tohto preteku?

Bude to jediný pretek, kde budeme môcť ukázať svoju výkonnosť túto sezónu v porovnaní so špičkou a musíme byť veľmi dobre pripravení. Bude to dosť špecifický pretek, keď sa posádky tejto disciplíny stretnú po roku a za rok sa toho stane veľa .Vlastne pôjde o porovnanie na konci sezóny bez predošlej konfrontácie posádok, všetko bude otvorené. Ja dúfam, že sa nám podarí ísť čo najďalej a diváci uvidia našu loď nastúpiť vo finále A.

  • Aký cieľ si dávate do nastávajúcej sezóny?

Celá naša snaha smeruje k jednému cieľu - olympijské hry.

Martin Verdonič

image
image