Koniec jednej veslárskej kapitoly

titulka

Ako sa hovorí, niečo v živote čo nás už neposúva musí odísť, aby dalo priestor novým veciam, ktoré nás posunú ďalej. Tak je to aj v prípade nášho najúspešnejšieho ľahkáča, skifára Lukáša Babača.

Myšlienka na ukončenie kariéry v ňom už dlhšie tkvela, potrebovala však dozrieť. Minulý rok bol rozhodnutý, že potiahne ešte sezónu 2020 do konca. Avšak nielen jemu, ale aj nám všetkým korona skomplikovala a zmenila plány. Žiadne medzinárodné preteky sa nekonali, olympiáda bola odložená, kvalifikácie taktiež.

Z psychologického hľadiska, celková príprava bola o to zložitejšia“, spomenul Lukáš. Avšak zlomový bod pri ťažkom rozhodovaní pre Lukáša, bol odložený termín olympiády. Avšak neodchádza ďaleko od vodného športu, nakoľko spolupracuje na výrobe slovenských kajakárskych pádiel. K tejto spolupráci sa dostal aj vďaka pôsobeniu na lodenici, kde sa pohybuje od svojich desiatich rokov.

 
Poďme si trošku zaspomínať na jeho najväčšie úspechy v tomto tvrdom športe. Medzi tromfy patria dve medaile z majstrovstiev sveta, štyri z európskych šampionátov, vrátane zlata z Nemecka v roku 2016 a niekoľkých výhier zo svetových pohárov. 
Zisk striebra a bronzu z majstrovstiev sveta je vynikajúci“ povedal Lukáš v rozhovore pre TA3 a zároveň dodal „napriek týmto úspechom, som nikdy nebol spokojný, nakoľko v mojej kariére boli momenty, kedy som mal aj na zlato“.


V roku 2010 na MS na Novom Zélande štartoval v dvoch disciplínach, čo sa väčšinou nerobí. Lukáš je ľahkáč (ľahké váhy) a rozhodol sa pretekať v disciplíne za ťažké aj ľahké váhy. Za ľahké váhy vybojoval striebro a odstup od prvého miesta nebol veľký. Živo si pamätá priebeh preteku, „na moment som sa uspokojil že som bol na medailovej pozícii a v závere som z toho dokázal vyťažiť  o jedno miesto, kde z tretieho som sa posunul na druhé“. 
Boj o zlato, napriek vyladenej forme mu znemožnilo zranenie v roku 2015, kde kvôli zlomenine nemohol štartovať na Majstrovstvách sveta vo veslovaní vo Francúzku, kde to vytúžené zlato mohol aj vybojovať. 
V Lukášovom prípade môžeme hovoriť naozaj o bohatej zbierke medailí. Na európskej úrovni to bolo úspešnejšie, nakoľko sa mu podarilo vybojovať medailu v olympijskej disciplíne medzi ťažkými skifármi, čo bolo druhé miesto a bola to jeho prvá medaila z majstrovstiev európy. Potom sa ešte raz umiestnil na 4. mieste medzi ťažkými skifármi, čo považuje za dosť slušný výsledok. Medzi „ľahkáčmi“ si vytúžené zlato vybojoval, avšak na zlato na majstrovstvách sveta to nebolo, nakoľko sa tam objavili, ako tvrdí Lukáš s úsmevom, „väčší borci“.
Počas celej kariéry sa Lukáš musel vyrovnať s faktom, že jeho disciplína nebola zaradená medzi olympijské disciplíny. „U nás je veľmi ťažké presadiť sa do rôznych stredísk, respektíve som sa nedostal do strediska, kde by som sa dokázal trvalo udržať a o to ťažšia bola celková príprava“. 
Jediná vec, ktorá ma mrzí je, že systém na Slovensku a celková podpora športu nefunguje tak, ako v zahraničí“ zhodnotil Lukáš pri otázke, či desaťročia tvrdého tréningu stráveného vo vode stálo za to, „v živote mi nič neušlo, kde by som povedal že ma o to veslovanie pripravilo a ani sólové rozhodnutie zostať skifárom neľutujem“. 
Na záver dodal „ prajem slovenskému veslovaniu, aby sme mali nasledovníkov hlavne v olympijských kategóriách. Stačí jeden borec, ktorý sa dostane do finále medzi ťažkých skifárov na majstrovstvách sveta“.

Lukáš a my všetci ti prajeme veľa životných úspechov v tvojej novej kapitole a ďakujeme že si takto výborne reprezentoval Slovensko v tomto nádhernom i keď tvrdom športe, akým veslovanie je. Veľa šťastia Kuži!


Stanislava Vičanová
generálna sekretárka SVZ

Pozrite si galériu s momentkami z Lukášovej kariéry.
Foto zdroj: L. Babač FB, A. Vičan

 


 

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image