Majstrovstvá sveta juniorov

titulka

V dňoch 27. až 31. júla 2022 sa v talianskom Varese konali Majstrovstvá sveta juniorov. Slovensko reprezentovali dve posádky.

Medzi juniorkami sa na dvojskife predstavili Simonka Weiszová a Anička Kublová, pre ktoré to bola premiéra na veľkom medzinárodnom podujatí. Mali konkurenciu 22 dvojskifov.

Juniorov na skife reprezentoval Peťko Strečanský, ktorý tento rok skončil v rovnakej kategórii na Majstrovstvách európy na 7. mieste. Prihlásených bolo 29 skifárov.

V prvý deň Simonka a Anička obsadili v rozjazde piate miesto. Peťko obasidl v rozjazde druhé miesto a s časom 7:05 si opäť spravil osobný rekord. Výsledky z prvého dňa dievčat tu. Peťove výsledky tu

Druhý deň sa Simonka s Aničkou predstavili v opravnej jazde, kde skončili štvrté. Keďže Anička je ešte len prvým rokom juniorka a Simonka dokonca doratsenka, je to pre nich skôr zberanie skúseností, ktoré môžu uúžitkovať budúci rok na ďalších juniorkých regatách. Výsledková listina tu

Tretí deň sa predstavil Peter Strečanský v štvrťfinále, odkiaľ postupovali prví traja do semifinále AB. Peter bol na každom medzičase a aj v cieli najrýchlejší a vyhral, čo mu prinieslo postup medzi TOP 12 na Majstrovstvách sveta. V štvrťfinále dokonca za sebou nechal aj tohtoročného juniorského Majstra Európy 2022 z Británie. Ako bonus sa mu podarilo opäť vylepšiť osobák, keď išiel tesne pod 7:05.

Štvrtý deň Peter Strečanský neprestával prekvapovať. Vybojoval si miesto vo finále A, skončil na treťom mieste o 0,18 sek pred štvrtým Holanďanom. Simonka s Aničkou zabojovali v semifinále CD, v ktorom obsadili tretie postupové miesto tesne pred štvrtými Lotyškami, keď boli v cieli pred nimi o 0,51 sek. 

Piaty deň bol úspešný! Peter Strečanský získal medailu na majstrovstvách sveta! Na každom medzičase figuroval na treťom mieste s výnimkou prvého, kde bol tesne štvrtý a udržal ho až do cieľa. Opäť si k tomu ešte spravil nový osobný rekord, ktorý má hodnotu 7:02,12. Je to len jeho prvý rok medzi juniormi. Juniorský skif bol najobsadenejšou disciplínou na MSJ, keď v tejto kategórii štartovalo 29 pretekárov. Peter prepísal históriu, keďže Slovensko ešte medailu z juniorských Majstrovstiev sveta nemá. 

Záznam z finálovej jazdy tu.

Text/foto: Matúš Vančo/Peter Strečanský

 

Text Piešťanský denník:

 

 

image
image
image
image
image
image
image
image