Veslovanie v umení

titulka

Vážení milovníci veslovania,
Veslovanie a umenie? Áno, je to tak! Na tohtoročných Majstrovstvách sveta vo veslovaní, ktoré sa konali od 18. do 25. septembra českých Račiciach, sa po prvý krát konala výstava súčasného umenia s názvom ROW ROW ROW (row-veslovať, pozn. preklad z angličtiny). Diela inšpirované veslovaním boli prezentované priamo v Národnom olympijskom vodnom centre, v pop-up galérii s názvom „Šport v umení“.
Na výstave bola prezentovaná kolekcia výtvarných diel od 21 umelcov z Českej republiky, USA, Anglicka a Austrálie.
Pozrite si umelecké diela v našej online galérii - niektoré sú stále dostupné.

Výstava prilákala viac ako 1 200 návštevníkov, medzi ktorými boli aj kľúčové osobnosti zo sveta veslovania, ako napríklad prezident World Rowing, Jean-Christophe Rolland, CEO World Rowing Vincent Gaillard, prezidenti národných olympijských výborov a ďalšie významné osobnosti, od ktorých organizátori dostali veľmi pozitívnu spätnú väzbu. 


"Milujem toto spojenie veslovanie a umenie. Veľa z radu umelcov sú aj športovci.  Umenie je často fyzicky náročné, takže umelec musí byť aj fyzicky zdatný tak ako športovec. A úplne najkrajšie je, keď sa umenie spojí s veslovaním, naším obľúbeným športom, a výsledok je tu. Myslím si, že všetci, najmä tí zo zahraničia, sú z toho úplne nadšení a výstava má veľký ohlas", Jiří Kejval, prezident Českého olympijského výboru.
„Som veľmi rád, že som bol pozvaný na túto výstavu so všetkými týmito umelcami. Je to jednoducho úžasné. Rozmanitosť pohľadov na tento neuveriteľný šport a architektúra tejto galérie je neuveriteľná. Celá vec, ako sa to dalo dokopy, je pre mňa ohromujúce. Je to úžasné, je to nádherné", Susan Wood, maliarka a trénerka národného tímu USA.
„Nadšená spätná väzba nám dáva silu a motiváciu pokračovať v ďalších takýchto projektoch. Budeme veľmi radi, ak nás podporíte na našej ďalšej ceste“, tím Šport v umení
Umenie a šport majú silu prebúdzať emócie. Šport v umení je nová medzinárodná platforma, ktorá toto spojenie verejnosti predstavuje a prostredníctvom online magazínu a galérie zhromažďuje to najzaujímavejšie s dôrazom na českú a medzinárodnú umeleckú scénu. Zároveň podnecuje umelcov k tvorbe pohybom inšpirovanej tvorby, ktorá je pravidelne vystavovaná na významných športových podujatiach.


Zdroj: www.sportin.art
Foto: reprofoto galéria sportin.art

image
image
image
image
image
image
image
image