Sústredenie reprezentácie, Skradin 2023

titulka

Už tradične, ako každý rok, naša reprezentácia cestuje do chorvátskeho Skradinu na rozveslovanie  pred sezónou. Tento rok až pätnásťčlenná skupina mladých veslárov spolu s hlavným trénerom P. Schickhoferom a dvoma pomocnými trénermi, odcestovala 9. februára 2023 na desaťdňové sústredenie. 
Veslári mali dvojfázový tréning na vode a k tomu mali pridané ešte kompenzačné cvičenia, ktoré sú veľmi potrebné nielen pre veslárov, ale pre všetkých športovcov. „Takmer všetky športy zaťažujú iba určitú skupinu svalov, kým iné zostávajú relatívne v pokoji“ vysvetlil význam kompenzačných cvičení Peter Schickhofer, hlavný tréner SVZ. „Vo všeobecnosti platí, že kompenzačný tréning by mal začínať uvoľnením stuhnutých svalov a menej pohyblivých kĺbov. Potom by malo nasledovať natiahnutie skrátených svalov a nakoniec posilnenie oslabených svalov. Ale v skutočnosti je to tak, že mnohé uvoľňovacie cviky vlastne určitý sval aj natiahnu, iný posilnia“ dodal.
Počasie v dopoludňajších hodinách nebola najoptimálnejšia teplota, okolo 10 stupňov. Avšak na poobednom tréningu mali športovci takmer ideálne počasie, okolo 15 stupňov. „Mali sme šťastie na výber termínu pre sústredenie“ povedal P. Schickhofer a ďalej dodal „ak by sme išli v týchto dňoch (ako bol pôvodne plánovaný zámer), moc by sme nenatrénovali, nakoľko je v okolí Skradinu silný vietor a na ceste až 70 cm snehu.“
V Skradine je nádherne a krásu prostredia si pochvaľujú nielen veslári, ktorí sa do Skradinu nechodia kochať prírodou, ale hlavne makať na vode. Aj počas tohtoročného sústredenia, v priemere za týždeň športovec navesloval 320 až 350 km. 
Tak im držíme palce, nech sa rozbehnú do novej veslárskej sezóny 2023 tým správnym smerom a vysokou rýchlosťou. Rýchlejšou ako ich súperi!


Foto zdroj: M.Vavrová, VK Slávia STU Bratislava


 

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image