Majstrovstvá Európy do 23 rokov

titulka

V dňoch 3. - 4. septembra 2022 sa v belgickom Hazewinkeli konali Majstrovstvá Európy do 23 rokov. Stále iba 17 ročný Peter Strečanský sa cez víkend predstavil medzi seniormi. Podobne ako na MS juniorov, aj tu zožal veľký úspech v podobe bronzu! 

V ľahkom skife bolo prihlásených celkovo 11 pretekárov. V rozjazde mal súperov z ITA, GRE, AZE, ISR, CZE. Tu obsadil druhé miesto, do finále A postupoval len prvý. Musel tak o najlepšiu šestku zabojovať v poobednej opravke, kde postúpili prvé dve lode do finále A. V opravke súperil so športovcami z CZE, ISR, POR, SLO.
Peter Strečanský vyhral opravnú jazdu na ME do 23 rokov a zabezpečil si postup do finále A. Z opravky do finále postupovali dve lode. 
Náš reprezentant je prvým rokom junior a aj tak sa predstavil v kategórii do 23 rokov. Štartoval v kategórii ľahký skif, kde je hmotnosť pretekárov limitovaná do 72,5kg. Na oficiálnej váhe pred pretekom mal 69kg aj v teplákoch. Boli to pre neho tento rok tretie vrcholové preteky, keď obsadil na ME juniorov siedme miesto a následne na MS juniorov získal bronz. 

Po tom, ako sa dostal medzi najlepšiu šesťku, mal opäť možnosť zabojovať o medailu podobne ako pred pár týždňami na juniorských Majstrovstách sveta. Každopádne vzhľadom na jeho vek, bol už veľký úspech samotná účasť vo finále. Nehovoriac o tom, že získal aj na Majstrovstvách Európy do 23 rokov bronz!

Na všetkých medzičasoch figuroval na treťom mieste, ktoré udržal až do cieľa. O tom, že je ešte len prvým rokom junior a napriek tomu štartoval v kategórii do 23 rokov, sme už písali. Veľa juniorom sa medailu medzi mužmi získať nepodarilo. Nechal za sebou aj Švajčiara, strieborného medailistu z tohtoročných Majstrovstiev sveta do 23 rokov v ľahkom skife. Pre Petra je to tento rok druhá medaila z MS, ME, keď pred pár týždňami získal rovnako bronz na Majstrovstvách sveta juniorov.
Tešme sa, čo nám ukáže budúce roky a zároveň držme palce!

Informácia world rowing. Výsledková listina tu.

Text: Matúš Vančo

 

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image